13. syyskuuta 2010

Unelmia (ja jostain syystä kakkajuttuja)

Anikissa on ollut puhetta suomalaisesta "cosplay-galtsusta". Kiinnostusta on näyttänyt olevan hieman, ja intoa auttamiseenkin, mutta saapa nähdä löytyykö projektille oikein innokasta vetäjää, joka jaksaisi moisen sivuston ylläpitämistä harrastaa. Tällainen oma sivusto voisi tehdä melko hyvääkin Suomen cosplay-harrastajien yhteisöllisyydelle. Jos vaikka vähentyisi ne kummalliset "elitistit on kakkapäitä"-jutut, tai ne kakkapäät lakkais olemasta sellaisia.

Tai sitten voisimme kaikki kakkia yksisarvisia Erasuren tahtiin.

Itse kyllä toivoisin eniten moiselta sivulta jonkinlaista "tietopankkia". Foorumit ovat huippujuttu, mutta vähän riepoo nähdä aina samat kysymykset viestiketjuissa, joita on hankala navigoida kun käyvät yli kolme sivua pitkiksi. Keskustelua se ei kuivattaisi, koska aina on uusia ongelmia ratkottavaksi ja joskus asiat menee päin perää tutoriaalinkin kanssa. Cosplay.comin paras osa mielestäni on nimenomaan keskustelualue, vaikka se onkin koko muun sivuston tavoin pöhöttynyt kuin entinen poliisi Miamin rannikolta. Harmi vaan että pöhöttyneisyys tekee koko alueesta niin tuskastuttavan navigoida ettei siellä aina jaksa käydä ellei etsi jotain. Sentään se on aktiivinen ja siellä tulee välillä tuoreitakin kysymyksiä.

Liityin tässä kesällä umisterin houkuttelemana American Cosplay Paradiseen, koska kuulema se ei nimestään huolimatta ole Amerikka-keskeinen. Sinänsä totta että sinne voi rekisteröityä myös ulkomaalaiset, mutta hirveästipä sitä mahdollisuutta ei mainostella, ja Jenkkien ulkopuolisille valinnat ovat luokkaa Eurooppa, ei mitään tarkennusta. Ulkomaalaisia on myös hyvin pieni prosentti. Siinä missä amerikkalaiset ovat melkeinpä vähemmistö Cosplay.comissa, ACP tuntuu olevan heidän oma cosplay-galtsunsa. Kaikki on siellä hyvin USA-keskeistä, joten aika vähän tulee omaan conikalenteriinsa siellä merkintöjä. Eipä kai ole tarvettakaan, itsekin liityin lähinnä jotta voisin seurata Jenkkien "huippucosplayaajien" ja tuttujen uusia pukuja koska suurin osa tuntuu siirtyneen lähes yksinomaan ACP:n käyttäjiksi.

Erityisesti tykkään ACP:n valokuvaajapuolesta. Heillähän on hommat jaettu kolmeen: naiset, miehet ja valokuvaajat. Sinänsä surkeaa valokuvaaville cosplayaajille että jos haluaa olla sekä kuvaaja että pelaaja, on luotava kaksi käyttäjätunnusta. Muuten systeemi tosin on ihan hauska: kuvia ladattaessa voi valita kuvaajan, ja näin linkkaa kuvaajan omiin kuviinsa ilman että kuvaajan on välttämättä ladattava koko settiä omalle tunnukselleen. Toisaalta, Amerikassa kuvaajien conireissut ja -kuvat ovat vähemmän sitä suomalaista "satunnaisia kuvia eri puvuista, ehkä yksi isompi kuvaus" ja enemmän "useampi kuvaus, ehkä satunnaisia". Riippuu tietty kuvaajasta. Kaipaan ylipäätään Suomeen vähän, hmm, "julkisempaa" kuvaajakulttuuria ja jospa tällä ihmiset saisivat itseään tuotua vähän esille.
Nais- ja miesjaottelun fani tosin en ole, jokin siinä vaan vähän tuntuu turhalta ja hankaa minua väärin. Ehkä jos miesosasto ei tuntuisi niin ylimääräiseltä lisäykseltä. Varsinkin kun miehiä ei ole kuin murto-osa naisista...

ACP kaikenkaikkiaan ei ole yhtään niin sekava ja pöhö kuin Cos.com, jossa valikoiden määrään hukkuu. Paratiisissa kuvien järjestystä saa vaihdeltua, ja pukuja löytää helpommin koska niitä ei voi vaan ladata tuubana tililleen, vaan kaikki menee omiin gallerioihinsa juuri samalla tagilla kuin muidenkin samat puvut. Sama systeemi toimii Curessa, jolloin ei tarvitse arvuutella että kuinkahan monella nimen eri kirjoitusasulla pitää sitä yhtä tiettyä hahmoa hakea. Curessa tosin kuvat tulevat ihmeellisenä ketjuna, jota on vähän kummallista selata.

Oikeastaanhan Cure on siinä mielessä kaikkein lähinnä sitä, mitä Cosplay.fi olisi. Suomi ja Japani, molemmat maantieteellisesti pieniä maita ja kummallinen kieli jota ei ihan hirveästi puhuta maan ulkopuolella (hys, mittasuhteista ja niiden eroista ei puhuta). Tuollainen sulkeutuneisuus on oikeastaan ihan hauska ajatus. Välillä tuntuu että tuntee paremmin ulkomaisten cosplayaajien puvut kuin maalaistensa.

Cosplay.fi voisi potentiaalisesti olla yhdistelmä näitä kaikkia. Jos keskustelualueille saisi tolkkua ja selkeää tietopankkia, valokuvaajia saisi vähän promottua enemmän, ja vielä kaikki tyhmät ulkomaalaiset kitkettyä pois jotta voin fanittaa vain tyyppejä jotka joutuu kaivelemaan materiaalit samoista sammioista kuin minäkin, niin Cosplay.fi voisi olla ultimaattinen cosplay-sivusto!

Yksisarvisia, niitä vaan tulee ja tulee!

Rukoilen että armas Joku Muu tekisi tämän sivuston vielä joskus, koska jos yksikään näistä jutuista toteutuu niin se olisi tosi kivaa. Eniten kyllä tykkäisin siitä että kaikilla ois vaan kivaa keskenään ja voisin kiikkustuolissani iltojen ratoksi selailla helposti suomalaisten cosplayaajien kuvia kuin joku karmiva parrakas naispervo.

Ja lopuksi vielä kuva ihan vaan huvin vuoksi.PS. Jos joku ihmettelee miksi CosplayLabia ei ole mainittu, se johtuu siitä ettei siellä ole mitään ominaisuutta jonka voisi pölliä ultimaattiselle cosplay-sivustolle. Käyttääkö sitä edes kukaan nykyään?

2 kommenttia:

  1. Komppaan erityisesti tietopankki-ideaa. Juuri puhuttiin kaverin kanssa, miten kaikkiin kysymyksiin ei jaksa enää vastata edes "Katso edelliseltä sivulta", kun niitä on kysytty niin moneen kertaan.

    Minulla on jokin hämärä muistikuva suomenkielisestä cosplay-wikistä, mutta käyttääkö sitä kukaan, tietävätkö ihmiset sen olemassaolosta (koska pikaisella googlettamisella selvisi, että sellainen on) ja ainakaan erillisenä sivustona se ei edesauta sitä, että kaikki tarpeellinen löytyisi yhden linkin alta.

    VastaaPoista