5. marraskuuta 2013

Cosplay on japania ja tarkoittaa pukuilua, eli historiaa lyhyttä pidemmin, ja lisää sanailua


Olin tuossa lokakuun alkupuolella DesuTalksissa puhumassa cosplayn kehityksestä ja muutoksesta Suomessa. Olin kyllä varsin otettu kun ohjelmasta vastannut Hootti pyysi minua puhumaan aiheesta, koska en kuitenkaan ole mitenkään ainoa kymmenvuotinen veteraani cosplayhommissa, mutta aika jännärit oli mennä lavalle, kun valtaosa yleisöstä oli ns. valmiiksi paikalla: yleensä cosplayluentoja tulee seuraamaan vain hyvin rajatunlainen väki (eli cosplayaajat) ja he tulevat nimenomaan katsomaan sitä ohjelmaa, jota minä pidän. Talksissahan se ei mene näin: väki on siellä ns. valmiiksi, eikä välttämättä lainkaan kohderyhmääni. Vähän se toki näkyi, sekä omassa esiintymisessäni että yleisön reaktioissa ja kommenteissa, mutta, no, ensi kerralla taas sitten paremmin.

Koska tämä ei kuitenkaan ole mikään Talks-raportti, asiaan: tässä menneellä viikolla Facebookin Suomen Cosplay-harrastajat -ryhmässä nousi esiin keskustelua cosplayn historiasta, ja vastakkainasettelua japanilaisen ja amerikkalaisen cosplayn kesken, joten tämä voisi olla hyvä sauma kirjoitella hieman siitä, mitä itseasiassa DesuTalksissa puhuin. Vuosikymmenen tämän harrastuksen kanssa eläneenä ja nyt vielä akateemisen elämänikin sille uhranneena, jotenkin on hankala välillä muistaa, että kaikille nämä jutut eivät ole vielä itsestäänselvyyksiä: mistä cosplay tulee, ja mitä tässä kymmenen vuoden aikana on oikeastaan tapahtunut. Tavallaan houkuttelisi valtavan historiikin kasaaminen ("kohut kymmenen vuoden ajalta - katso kuvat!"), mutta oikeastaan kiinnostaa enemmän katsoa, miten harrastus itsessään on muuttunut. Jääköön tarkka historiikki kaikkine synkkine aikoineen jonkun muun tehtäväksi.

Mutta! Katsotaan silti historiaa ihan perustavanlaatuisesti alusta asti, ilman kohukuvia.

Cosplayn historia on jo koko minun harrastajaurani ajan nähty alkaneen 1930-luvun lopulla, jolloin pari harrastajaa pukeutui fiktioon pohjautuviin pukuihin WorldConiin ja ällistytti muita conittajia (1). Nyttemmin asiaa tutkiessani, löysin Wikipediasta (kaikista maailman paikoista!) vieläkin aikaisemman viittauksen cosplayhin, vuoteen 1908 (2). Molemmat nämä aikaiset tapaukset ovat tosiaan Amerikasta, 1930-luvun tapaus WorldConista ja vuoden 1908 Mr. Skygack ja Miss Dillpickles (molemmat sarjakuvahahmoja) pukuilijoiden paikalliselta luisteluradalta. Huvittavasti, jälkimmäisen perusteella puistomiittejä ja cosplayviikkoa viettäneet ja kaupunkien keskustoissa myötähäpeää aiheuttaneet cosplayaajat ovat itseasiassa niitä aidoimpia cosplayaajia. Historia ei kuitenkaan sanele nykyaikaa (ja siihen päästäänkin myöhemmin!).

No entä se Japani? Ensimmäinen siellä havaittu cosplay oli vuonna 1978 (3, 175), ja siitä se sitten lähti. Jälleen, tämä pukuilu tapahtui science fiction -tapahtumassa, joskin hahmo oli animesta/mangasta (3, 175). Vanha kunnon legenda kertoo, että 80-luvulla eräs japanilainen tuottaja vieraili WorldConissa, ja sen jälkeen intoutui antamaan tälle ilmiölle nimen cosplay (1).

Eli pikaisena yhteenvetona: Amerikasta se alkoi ja Japaniin se meni. Molemmissa se kasvoi, ja Suomeen levisi. Se vaan tuli meille kahdesta suunnasta, eri nimillä.

Finnconissa lienee pukuiltu jo paljon ennen kuin meikäläinen koko hommasta kuuli mitään. Keskiaikahommat ja osittain larppaaminenkin voidaan laskea pukuiluksi, riippuen siitä, kuinka puristi haluaa olla. Muistan oman urani alkuvuosilta kuulleeni tuosta mystisestä vuoden 1999 Animeconista, jossa oli huikeat kaksi cosplayaajaa, mutta vuoden '99 Finnconin huikean söpöiltä nettisivuilta löytyy myös maininta "perinteisistä naamiaisista", joissa jaettiin "kunniamaininta parhaalle anime-asulle". (4) Eli vaikka minun Google fu:ni ei yltänyt kaivelemaan sen tarkempaa historiaa, kyllä siellä oli perinnettä pukuluille jo 90-luvulla.

Animepohjainen cosplay Suomessa lienee siis saaneen alkunsa tuolta ensimmäisestä Animeconista, mutta vuodet 2000-2002 ovat aika hiljaisia, sillä Animecon järjestettiin seuraavan kerran vasta vuonna 2003, jolloin itsekin pääsin homman makuun. Nyt cosplayaajia oli jo yli 30, joista selkeästi valtaosa osallistui myös cosplaykisaan/kisoihin (yksilökisa JA ryhmäkisa!), joka oli siis erillinen Finnconin naamiaisista (joskin cosplaykisaan oli sallittua osallistua kaikki pukuilijat; itse en kyllä muista muita kuin japaniperäisiä hahmoja, ja iltabileissä oli erikseen perinteiset naamiaiset) (5). Tämä oikeastaan tukee omia muistikuvianikin kielenkäytöstä: animepukuilu oli cosplayta, ei-animepukeutuminen oli jotain muuta (pukuilu lienee alkanut herätä cosplaypiireissä terminä vasta vähän myöhemmin).

Tästähän se sitten levähti ihan käsiin: vuonna 2004 Finnconissa ja Animeconissa oli silmänkantamattomiin cosplayta ja hassusti pukeutuvat teinit valtasivat maailman.

00-luku meni oikeasti melkoisen animekeskeisenä: vuosikymmenen lopulla alkoi näkyä vähän Disneytä, vähän sitä sun tätä, jrock-cosplay ja entistä pirtsakammin pukeutuvat länsimaiset artistit innostivat muusikkojen cosplayaamiseen, mutta anime, manga ja aasialaiset videopelit olivat edelleen pääasiallisia lähteitä. Pikkuhiljaa, erityisesti mitä pidemmälle edetään 2010-lukua, cosplay-sanan käyttö on alkanut laajentua tarkoittamaan muutakin kuin animehahmojen cosplayaamista, ja pukuilu yleistynyt sen suomalaiseksi vastineeksi, joka samalla kuvaa kaikenlaista pukuilua; sana kattanee nykyään melko hyvin myös ne Finnconissa nähtävät puvut. 

Cosplay elää joidenkin mielissä edelleen täysin japanilaisena asiana, mutta kielessä se on yleistynyt laajemmaksi kokonaisuudeksi. Kielen merkitsijät eli sanat muuttuvat käytössä, ja käyttäjät määrittävät ne uudelleen ja uudelleen. Cosplay on muuttunut merkitsemään hyvinkin montaa erilaista tapaa pukuilla. Koska kyseessä ei myöskään ole mikään kiinteä ja valtaosalle ihmisiä oleellinen asia, kuten vaikkapa tuoli, sanan erilaisilla merkityksillä ei ole niinkään valtaisaa väliä. Jokainen voi määrittää sen itse, tiettyjen rajojen sisällä toki. Cosplay on vaan myös äärimmäisen helppo sanana: pukuilu on tavallaan kömpelö, ja suomenkieliselle siinä on selkeitä konnotaatioita; cosplay on hieno vieraskielinen sana, joka ei aukea ilman selitystä, ja joka on vaan helpompi ja nopeampi sanoa. Sanoilla on helppo muodostaa yhteyksiä ja yhteisöjä, ja cosplayn tietäminen luo yhteyttä puhujan ja kuulijan välille. Pukuilu ei luo samanlaista yhteyttä, koska se on ymmärrettävissä selkeämmällä tasolla ilman selitystä.

Näin kymmenessä vuodessa cosplay Suomessa on muuttunut aivan älyttömästi; se on kasvanut ja muuttunut ja mennyt paremmaksi ja pahemmaksi eikä ole enää se sama juttu, mikä se oli 2003. Perusidea on sama, mutta harrastus on muuttunut uusien harrastajien ja uusien muotojen myötä aivan erilaiseksi. Se ei näy kaikille, koska jokaiselle cosplay on oma asiansa, mutta skeneä seuranneena ja aktiivisesti siinä toimineena, se pieni simppeli asia on muuttunut aivan valtavaksi, monipäiseksi olennoksi. Minusta se ei toki ole huono asia, koska kaikille riittää tilaa. Tätä on välillä hankalampi muistaa, koska tottahan jokainen on omasta mielestään oikeassa siitä, mitä cosplay on ja cosplay tarkoittaa.

Lähteet: 
1) http://costuming.org/history.html - Costuming.org
2) http://io9.com/was-mr-skygack-the-first-alien-character-in-comics-453576089 - Ron Miller: Was Mr. Skygack the first Alien Character in Comics?
3) http://matt-thorn.com/shoujo_manga/outofhand/ - Matthew Thorn: Girls And Women Getting Out Of Hand: The Pleasure And Politics Of Japan's Amateur Comics Community
4) http://1999.finncon.org/ohjelma.html - Finncon 99
5) http://2003.finncon.org/suomi/ohjelma.shtml - Finncon X
Lähteistä: lähdeviitetekniikka on omasta päästäni, ja lähteet pääasiassa selkeyttämään historiaosuutta. En jaksa nillitellä korrektista viittaustekniikasta näin blogissa, tämä tuntui ainakin suht selkeältä.

1 kommentti:

  1. ite oon ain vaa mieltäny et cosplay: costume play. et se on lainasana japanissa ja sitä kautta suomeen rantautunu. mut ohh well enpäs oole asiaa ees hirveemmi tutkinu. mut ny taas sivisty pikkusen lisää :3

    VastaaPoista