7. heinäkuuta 2010

Kesän coniraportti: Desucon vs. AnimeNEXT vs. Tracon, osa 1

Kesän conikausi alkoi ja loppui aivan hupsankeikkaa vaan. Riippuu tietenkin omista kiinnostuksenaiheista, itse aion käydä kuitenkin vielä Finnconissa (koska conipaikka melkein näkyy meidän parvekkeelta lol) ja jotkut varmaan menevät Ropeconiinkin. Animuconit vaan taitavat olla tältä kesältä paketissa, ja niissähän tuli käytyä. Kävin jopa niinkin kaukana kuin New Jerseyssä, Americassa (insert vahva aksentti), AnimeNEXT-tapahtumassa, jota oli jo itse tapahtuman aikana hauskaa verrata Suomen coneihin. Joten hei, vertaillaan Desuconia, ANextia ja Traconia (tietenkin cosplay-aiheisesti, koska durrdurr ei cosplayereita kiinnosta mikään muu durrdurr)! Ja koska jokaisella on hyvät puolensa, jaetaan conit osiin ja katsotaan kuka voittaa minkäkin alueen! Koska minä olen vihdoin edes sen verran lomalla että ehdin ajatella asioita! Kahdessa osassa jopa, koska jossain vaiheessa silmät alkaa sirrittää itse kullakin.

Pohjatiedot tapahtumista niille jotka eivät tiedä:
Desucon, 12.-13.6. Sibeliustalo, Lahti, cosplay-spektaakkelina EuroCosplay-karsinta sekä cosplay-näytös.
AnimeNEXT, 18.-20.6, Garden State Exhibit Center/Double Tree Somerset Hotel, Somerset, New Jersey, cosplayn saralla mukana Masquerade (jossa oli sekä kisa että näytös) sekä Hall Costume Contest.
Tracon, 3.-4.7, Tampere-talo, Tampere, cosplayta ohjelmistossa lauantaina yksilökisa jonka yhteydessä show-sarja, sunnuntaina ryhmäkisa sekä vielä nettipukukisa.


Tapahtumapaikat
eli kuvausmahdollisuudet ja tilat cosplayn kannalta

Vaikka Sibeliustalo onkin ihanasti veden äärellä ja viime kesänä saimme parhaat cosplay-kuvat ikinä siinä laiturilla, ja Garden State Expo Centerissä oli pusikkoa, ihania kantoja, lisää pusikkoa ja nättejä siltoja (koska Amerikassa kaikkea on aina enemmän), Tampere-talo on ehkä ikuinen suosikkini conipaikoista. Siellä on pusikkoa (sorsia iih), siellä on kaakelivessameininkiä (joskus vielä Persona 2-ryhmä Tre-talolla olevaan coniin niin saadaan peliin sopivia kuvia!), ja hyvissä kuvauspaikoissa on kunnolla valinnanvaraa. Lava ja takahuonekin ovat sieltä paremmasta päästä, vaikka ei siellä silti ole herkkua liikkua mekkojen kanssa joiden alla voisi salakuljettaa isoäitejä maahan. Mutta missäpäs se olisikaan, paitsi ehkä itse lavalla kun siellä mahtuu hulmuttelemaan helmojaan ihan miten tykkää.

Sibeliustalon pääsali on suhteellisen eeppinen, ja onneksi yleisön naamat eivät näy kovin hyvin lavalle koska siinä iskee melkoista jännitystä sen ihmismassan edessä. Jengiä on Ihan Pipona, ja ihan joka puolella pitkin seiniä. Harmi etteivät takahuonetilat ole yhtä hyvät, vaikka se "aula" onkin suht tilava. Jotenkin saan siitä vähän turhan paljon fläsäreitä vuoden 2006 Animeconista, jossa seisoimme kaikki pyörtymispisteessä tunkkaisen paahtavilla kivikäytävillä. Onneksi käytin tänä vuonna yleisiä pukuhuoneita, joissa on pienuudestaan huolimatta enemmän tilaa kuin takahuoneen pukkareissa joihin mahtuu tasan kolme ihmistä per huone kamojen kanssa.

Garden State Expo Centerin backstage (jonka ovella olleiden järkkärien määrä oli pyöreä nolla) taas oli iso siipale valtaisaa hallia, jossa oli sekä dealer's room, food court eli ruoka-alue, itse lava, overflow-"huone" jossa onnettomat (jotka eivät tajunneet sniikata oikean salin puolelle) saivat seurata masqueradea screeniltä sekä pikkulava (jossa oli mm. parapara-opetusta) ja "hengailutilaa". Ai että vähän eri meininki! Backstagella oli kisaajille rivikaupalla tuoleja sekä iso screeni jolta seurata lavan tapahtumia.

Siinäpä se, saattoi siellä olla peilikin mutta varsinaisia pukeutumistiloja en nähnyt, johtuen ehkä siitä että suurin osa conikävijöistä on kuitenkin yötä tapahtuman yhteydessä olevassa hotellissa (tai aivan vieressä olevissa Holiday Innissä tai Crowne Plazassa) joten pukuhuoneille ei ole (tai ei vain nähdä) samanlaista tarvetta. Niin, ja backstagella ei ilmeisesti ollut ollenkaan vessaa, koska törmäsimme masqueraden jo alettua yhteen tuttuun kisaajaan vessojen ulkopuolella. Sinänsä kauhistuttava ajatus, vapaana juoksevat kisaajat kun kisa on jo käynnissä...
Ylipäätään tapahtumassa ei ollut yleisiä pukuhuoneita, mikä johtaa ihastuttaviin vessapukeutumisiin jos kukaan kavereista ei anna käyttää huonettaan, jos nyt ylipäätään on kavereita jotka ovat hotellissa yötä.

Kyllä suomalaiset conit vievät voiton näissä jutuissa. Mieluummin kuljen kiemurtelevia kapeita käytäviä pitkin lavaa kohti ja luovutan välillä istumapaikkani jollekin toiselle kuin könötän ankeassa hallissa jossa ei voi vaihtaa vaatteita ellei halua paljastella sadalle ihmiselle kerrallaan. Tracon ja Desucon tosin olivat suhteellisen samantasoisia: siinä missä toinen hävisi, toinen voitti. Ahtaissa tiloissa sai keksiä veden kaveriksi, hivenen avarammissa tiloissa piti nälkäisille tarjola eioota. Desussa tosin oli yleinen pukuhuone (kaksikin naisille, A+!) jota Tracon ei tietääkseni tarjonnut, ainakaan niin julkisesti että siitä olisi ollut mainintaa ohjelmalehtisessä tai nettisivuilla. Vessassa pukeutuminen on tympeää ja inhaa, en tue laisinkaan.

WINNER: DesuconCosplay-päänumerot
eli kuinka Suomi pistää kampoihin Isoon Kirkon Meiningille

Automaattisestihan pessimisteille tulee mieleen että blaa, ANimeNEXTin Masquerade oli saleen ihan huikea ja eeppinen. No olihan se sitäkin! Tällä kertaa se oli kuulema harvinaisen hyvä, koska yleensä ANextissä on sellaista settiä ettei selvinpäin ilkeä katsoa. Eipä sillä, olimme varautuneet sentasoiseen hirveyteen, mutta loppupeleissä päädyin toteamaan että paria poikkeusta lukuunottamatta taso oli aika sama kuin suomalaisissa coneissa. Ero Suomeen oli tanssiskittien määrä, joka oli aika tyrmäävä. Ei sillä, kyllähän noita on meilläkin nykyään melkoisen paljon, mutta jotenkin olin yllättynyt tästä määrästä. Sellainen karu arvio on että 95% oli tanssia ja loput hassuttelujuttuja. Toisaalta, se tanssi olikin sitten vähän eeppisempää. Siellä oli mm. balettia joka oikeasti näytti baletilta (Tutu tanssi oikeasti varpaisillaan) ja isomman porukan koreografioita ja eläytymistä jotka vetivät aika sekaisin siinä eturivissä istuessa. Joten huvittavia ääripäitä: samaa settiä mitä Suomessakin näkee (hetkittäin tuli mieleen vuoden 2008 Animecon, jonka ryhmäcosplaykisasta halusin lähinnä lähteä kesken kaiken pois), ja sellaista mihin ei vielä ole Suomessa pystytty, ainakaan niin että muistaisin (eriävät mielipiteet otetaan innolla vastaan!).

Ja siinä missä meillä on Viiksimies joka juontaa Aina ja Kaikkialla, amerikkalaisilla on Darcy, joka on suloinen kuin suklaamuffinssi, ja kuulema myös juontaa jatkuvasti. Neito sai myös koko yleisön laulamaan Pokemonin englanninkielisen tunnarin. Veti aika hiljaiseksi kun koko sali laulaa, ja jatkaa vaikka esilaulaja lopettaa.


Ihku tui Darcy


Mutta kaipa te haluaisitte myös nähdä videoita! Voittajia oli Ihan Pipona, johtuen kolmen kategorian (Novice, Journeyman ja Master) jaosta, mutta tässä kolme isoa palkintoa, eli best craftsmanship, best performance, ja best in show.


Kaikki ANext-videot AnimeJamSessionsTV:ltä


Best Craftsmanship: A Tribute to CLAMP. Kauniit puvut eivät näy lavalta, mutta ne olivat kauniita. Koska en ole CLAMP-ihminen, en osaa nimetä hahmoja, sorde, mutta keskellä tanssiva oranssi pukuilija oli mm. kirjonut korsetin etuosan käsin (joku muukin on sellaisesti vinksallaan! Kyseinen nainen muuten piirtää normaalielämässä Bizenghastia ja on hulvaton) ja tehnyt merkinin, eli häpykarvaperuukin pukuunsa. Se oli kaunis röyhelö. Vaaleanpunainen neito sai kunniamaininnan koska osallistui masqueradeen ihan ensimmäistä kertaa, ja oli molemmista voitoistaan suhteellisen hämillään.Best Performance: Birth of a DJ, Death of the Dance Skit. Cupcake Cosplay veti homman himaan melko hienosti. Mitä tästä nyt voi muutakaan sanoa kuin että aika hyvin yhden viikonlopun harjoittelulla. (!)Best In Show: Hetalia - Everyone's A Little Bit Racist. Itseasiassa en nähnyt tätä koska tulimme vähän myöhässä, joten en osaa sanoa muuta kuin että olin järkyttynyt palkintojenjaossa kun selvisi että Hetalia voitti. Mutta eipä sillä, loppupeleissä en ihmettele laisinkaan. En tosin olisi halunnut olla tuomaristossa tekemässä päätöksiä...

Näiden hauskuuksien lisäksi hall costume contestissa palkittiin sitä vetäneiden mielestä kivoja pukuja, joista osa olikin ihan kivoja ja loput menivät vähän "taisi olla lempparihahmo"-kategoriaan.

Desuconissa oli tietenkin melko hyvät tsäänssit Suomen komeimpaan pukuloistoon yksilökisassa koska siellä järjestettiin EuroCosplay-karsinta johon itsekin osallistuin. Melkoisen hienoa settiä siellä olikin. Suomen toista kansainvälistä, World Cosplay Summit -karsintoja dominoineita tanssi-skittejä oli kiitettävän vähän, ja suurin osa esityksistä sisälsi puhetta ja oli linjaa "hahmot tekevät juttuja". Joihinkin olisin kaivannut vähän enemmän "juonta", eivät meinanneet aueta minulle (en tosin myöskään tuntenut kaikkia sarjoja/hahmoja). "Hahmot tekevät juttuja" käy helposti melko tylsäksi jos ei tajua mitään. Mutta yhtään ei tarvitse hävetä EuroCosplay-edustajaamme, Majo on tunnetusti loistava cosplayaaja!


Unita se jaksaa aina kuvata, kiitos siitä!


Cosplay-näytös oli itseasiassa varsin kiva! SoulCalibur-ryhmä puhutteli sydäntäni esityksellään, ja Yunan laulanta oli onnistunutta, mutta melko perussettiä noin muuten.

Osallistujakunta oli suurelta osin melko nuorta, mikä oli ilahduttavaa, koska näytös on nimenomaan siksi positiivinen juttu että siellä harjoittelemalla nuoremmat pääsee esiintymiskauhusta ja juoksukisoista tulee vähän rauhallisempaa katsottavaa.
Formaatiltaanhan cosplaynäytös on lähinnä tuota amerikanmallia jota ANextissä käytettiin: yksilökisaajat saavat joko vaan pyörähtää lavalla tai esiintyä, ja ryhmät tulevat yksilöiden kanssa sekaisin. Sinänsä ihan toimiva idea, mutta selkeästi vaatisi melko tiukan osallistujarajan. AnimeNEXTissä masquerade kesti parisen tuntia, mutta isommissa coneissa ne kuulema tuppaavat olemaan sellaisia nälkävuosimittaisia hirviöitä. Kyllähän tuo Suomessakin onnistuisi kisat yhdistämällä, kun Animecon vetää yli 70 yksilökisaajaa ja ainakin sen parikymmentä ryhmää... Kysymys vaan on että kuka sitä jaksaisi katsoa.

Traconin cosplay-kisoista yksilökisa meni minulta aivan täysin ohi koska olin takahuoneessa mammailemassa, joten en voi sanoa muuta kuin että ihan nättejä pukuja. Muutama eeppisempi viritelmä, mutta melkoisen tasaista perushyvää suurin osa. Kukaan ei ollut vain juossut vaatekaapin läpi, mikä on positiivista.

Ryhmäkisan sitten ehdinkin seurata, koska minut oli buukattu kahteen paikkaan samaan aikaan ja jouduin luopumaan mammailusta sillä kertaa. Ehdin kuitenkin fanfiction-paneelista juuri sopivasti katsomaan kisan. Se täytyy sanoa että siitä edellisestä ryhmäkisasta jonka tuossa salissa katsoin, taso oli kummasti parempi! Yhtään ei ollut yaoita (viimeksi oli melkein kaikissa), huumori kirvoitti ajoittain oikeasti naurua ja taisin jopa taputtaa mukana välillä.

Kaikenkaikkiaan Traconin kisasta jäi vähän... meh-olo. Perushyvää. Tiedä sitten johtuiko tämä jotenkin mielentilastani tai jetlagistani, mutta jäi vähän vaisuksi. Siitä toki plussaa että taso oli sitä perushyvää, mutta sellaisia wow-reaktioita olisi saanut tulla.

Periaatteessa tässä kategoriassa kisa on Desuconin ja ANextin kesken. Voittaja valitaan kyllä sen perusteella kumpi aiheutti enemmän riemua itse tilanteessa. (PS ilmaisella viinalla ei ollut mitään tekemistä tämän päätöksen kanssa)

WINNER: AnimeNEXT, nyt sitten kuitenkin.

Ja tästä on hyvä pistää poikki. Jatkuu seuraavassa jaksossa, jossa luvassa yleistä katsausta pukuihin, mielipiteisiini ja rintamukseeni.

4 kommenttia:

 1. ... Toi Beatmania-skitti. JESUS TITTYFUCKING CHRIST, miten hieno. Siis. Vau. Joku voisi ehkä täälläkin yrittää pyrkiä samaan.

  Ja huomautuksena; en oikeesti juonna aina ja kaikkialla! Kiellän kaiken!

  VastaaPoista
 2. Kyllä Traconissakin pukuhuoneita oli, joskin ne olivat arkikäytössä vessoja. Mutta lattiaan asti ulottuvia peilejä niissä kyllä oli, ja pukuhuoneina ne oli karttaan merkitty.

  VastaaPoista
 3. Elina, NII-I.

  Tsubasa, kah hitto niinpäs olikin. Vähän enemmän kyllä olisin niistä infoa kaivannut kuin lyhennemerkinnät karttaan.

  VastaaPoista
 4. "Cosplay-näytös oli itseasiassa varsin kiva! SoulCalibur-ryhmä puhutteli sydäntäni esityksellään, ja Yunan laulanta oli onnistunutta, mutta melko perussettiä noin muuten".

  Tällaisesta tulee aina niin hyvä mieli ;_; kiitos.

  VastaaPoista