10. heinäkuuta 2010

Kesän coniraportti: Desucon vs. AnimeNEXT vs. Tracon, osa 2

Ja sitten toinen osa tästä eeppisyydestä. Vähemmän eeppistä tällä kertaa, lähinnä yleistä pohdintaa puvuista ja MINUA.

Yleinen pukujen taso
Eli miltä conit näyttivät

Ihan ekana, naamani kun selasin sekä Desuconin että Traconin kuvia: :OOOO WHAAAAT? Mikä taso! Mikä eleganssi! Erilaisia pukuja! Laidasta laitaan! No ainakin niin että eräät tietyt supersuositut sarjat eivät dominoineet ainakaan kävijöiden kuvagallerioita, enkä itse tapahtumissakaan ahdistunut jätesäkeistä tai hakamista (paitsi että yksikin Vocaloid aiheuttaa minussa ihottumaa, mutta se nyt vain on omaa yliherkkyyttäni). En nähnyt ylenpalttisesti tissimiehiä tai rutkuperuukkeja, tai loimusamettilaarin läpi juosseita tapauksia. Hyvä Suomi.

No kuinkas näin nyt kävikään? Desuconin osalta selitys lienee se perinteinen "kesän eka coni": ne jotka eivät jaksa lähteä jonnekin perseeseen (Kemiin tai Turkuun), Desu oli se coni jota varten pukuja suunniteltiin ja väännettiin koko talvi (=viimeiset kaksi viikkoa ennen conia tuli pakaroiden alla). Näissä olosuhteissa, kevään pitkittyessä ja takatalven ängetessä ilmastoon, syntyy kaikenmoista hienoa. Juu ei pässimpää ollenkaan.
Tracon taas oli monella tapaa kesän päätapahtuma, vaikka kilpailikin tittelistä Desun kanssa aika kovasti. Tracon on kuitenkin vähän pidempihistoriainen tapahtuma, ja ajankohdaltaankin lähellä perinteisen päätapahtuman Animeconin järjestämisajankohtaa. Siitä voi tietenkin olla montaa mieltä kumpi se päätapahtuma sitten onkaan, mutta moni tuntui olleen hyvinkin inspiroitunut tekemään Traconiin mitä mielenkiintoisempia viritelmiä. Normaalistihan Tracon on ollut sellaista peruskauraa kaikin puolin, ja itselläni ainakin on ollut vähemmän "jee teen eeppistä kakkaa"-fiilis kuin "jee perseilen jotain helppoa kun kerran voi" (... paitsi silloin yksi vuosi mutta se oli VIRRRHE). Nyt ehkä eeppinen tapahtumapaikka ja tosiaan ajankohta myötävaikuttivat siihen että muutkin kuin kisaajat jaksoivat panostaa. Tracon olisi myös voinut olla täynnä "no lol pieraisin jotain täs Desun jälkeen" (... what's with the poop today...) mutta ei se siltä ainakaan näyttänyt! Hyvä Suomi.


Traconin kuvasaldoni: ihkut Katy Perry ja Lady Gaga!


No, entäs Amerikassa. Jos nyt lähdetään siitä että siellä saimme todistaa mm. kuinka Na'vi otti leikkimatsia Avatarista tuttua taisteluhaarniskasysteemiä vastaan. ETTÄ SILLEE. Toki täytyy myöntää että YuffieBunnyn Na'vi-maskit olivat ammattilaisen tekemiä, mutta kun näimme taisteluhaarniskasysteemiä roudattavan ohitsemme, siihen ei voinut todeta kuin "lol AnimeNEXT".ANext on siis hengailuconiksi yllättävän kovatasoinen. Se on itärannikon kesän ensimmäinen coni, joten sinne tosiaankin rontataan sitten ne talven aikana syntyneet näperrykset joita ei kuitenkaan haluaisi kilpailuttaa. Eihän se toki tarkoita pelkkää eeppisyyttä, mutta aika paljon kuitenkin!
Se tosin täytyy sanoa että amerikkalaiset tuntuvat cosplayaavan aina samoja juttuja. Siellä eivät sarjat kuole koskaan, ja coneissa on samoja sata vuotta vanhoja CLAMP-juttuja jotka Suomessa ovat jääneet vain hc-fanien photoshoot-puvuiksi. Meillä ehkä kirmataan vähän enemmän trendien perässä (Ranma½ on niiiiin 2004~). Toisaalta sitten taas, joukossa oli myös erikoisia juttuja kuten Cirque du Soleilia. Sellaisia vaan oli jotenkin vähemmän, ja ne olivat vähän extrememmästi outoja kuin mitä Suomessa näkee.
Kaikenkaikkiaan, ANext oli todella kotoisa siinä mielessä että samoja juttuja ja samaa tasoa löytyi kuin Suomestakin, sekä samoja ikäluokkia. (Sivuhuomautuksena, erityisen kotoisa olo tuli kun eräällä käytävällä ilmeisesti virittäydyttiin jo rave-tunnelmaan soittamalla Daruden Sandstormia. Saatoin hajota sisäisesti.) Muuutta sitten oli myös kaikkea kreisiä.
Ne jotka haluavat katsella kuvia ohjastan ACParadisen AnimeNEXT-galleriaan. Siellä on jos jonkinmoista, ja lisää löytää kun klikkailee.

Kaikenkaikkiaan kyllä nyt täytyy sanoa että vaikka kuinka oli isossa maailmassa hienoa niin Hyvä Suomi. Tämä on tasapeli koska Suomessa kärsin vähemmän (vaikka menin myös whoa vähemmän)

WINNER: Suomi


MINÄ
Eli miltä minä näytin eri coneissa

Desucon:


Kuvaajaa ei tarvitse kreditoida jos se nukkuu yönsä vieressäni.


Tämä monen monta kuukautta työn alla ollut neito. 14-vuotias taikatyttöni, joka kaikesta huolimatta valmistui samana päivänä kuin lähdimme Lahteen. Niin siinä aina käy. Hahmo on siis Thage, pelistä Eternal Poison. Obscure Atlus characters ahoy! Kengät murhasivat minut, bootcoverit eivät pysyneet ylhäällä, blaa. En ole tyytyväinen tuohon jalkaosastoon laisinkaan, ja mekko on mitä epämukavin kesäkuumilla. Siksipä kadunkin äärettömästi että valitsin juuri tämän puvun mukaani Amerikkaan, varsinkin kun New Jerseyssä oli juuri alkanut hiostava kamala kesä (oon pohjoisen tyttö, sulamispiste on 25 astetta!). Heitinkin kengät hittoon hyvin pian ja suihkin paljain jaloin (kunnes vanha järjestysmiessetä sanoi että "laita ees sukat jalkaan"). Mutta toisaalta, tämä kuva teki minut onnelliseksi että otin puvun mukaan...


Photo by LJinto


FFFFFFFF. Ihanaa shoppausta, näytän kuumalta ketulta ja tykkään siitä! Mutta opin tältä reissulta sen että kuumuus + minä = :((((

Ja sitten, nopein pukuni (mekko valmistui vuorokauden sisään vaikka käväisin töissäkin ja datasin riemulla), jonka kuviin en niin ole tyytyväinen mutta antaapa mennä. Parempia kuvia jahka joku kuvaa.Huvittavaa, harvat tutut tunnistivat hahmon mutta Sorsapuistossa Artun kanssa kävellessämme jatkuvasti jostain kuului "hei kato Lady Gaga ja Adam Lambert". Ja joo, vastahan minä toukokuussa tuosta mekosta puhuin... Nyt vaan tuli niin huvittava idea tästä Gaga & Glambert -parista ja löysinkin New Yorkista kankaankin puolet halvemmalla kuin Suomesta niin kai se nyt oli tehtävä. Ja tulipahan ostettua niin hauskin peruukki että jos koskaan haluan cosplayata Sirkka Tälliä niin tukkaosasto on jo hallussa.

Lopputiivistyksenä...

AnimeNEXTiin ei kannata lähteä ellei ole paikallisia kavereita. Se olisi vähän kuin lähtisi Kirsikankukkaconiin ja kukaan muu tuttu ei tulisi sinne (eikös näin tapahtunut joillekin, hmm...). Kavereiden kanssa siitä saakin sitten paljon riemua irti, mutta noinniinkuinmuuten on ihan sama mennä suomalaisiin coneihin. Aika monta kertaa totesin asioista että "just like Finland" (paitsi että suomalaisissa coneissa on harvoin anniskeluravintolaa samassa yhteydessä! Screwdrivereita kesken conin, mmmm...) ja fiilis oli todellakin kuin olisi vaan suomalaisessa conissa jossa ei ole ennen käynyt ja kaikki puhuvat hassusti. Ainoa oikein superihana ja paras asia olivat kuvaajat, joita kuljeksi paljon ympäriinsä. En vähättele suomalaisia kuvaajia, mutta tarkoitan tällä siis "moi kamerani maksoi enemmän kuin autoni"-henkisiä cosplay-kuvaajia. "Mennään tohon syrjempään, siinä on kiva puu, otan susta vähän kuvia eri puolilta"-kuvaajia. Mutta tämä onkin aihe eri päivälle.
Tässä yhteydessä tosin on mainittava että tämä on se oikea ja paras syy lähteä World Cosplay Summitiin. Internationellit kaverit, joiden luo voi mennä hupsuttelemaan. Tämäkään conimatka ei olisi onnistunut ilman Summitia, koska ilman Summitia en olisi tavannut Reneetä. Pfft mikään maailmanmestaruuskisa, se on vain hyvä tekosyy sille että pääsee viikoksi cosplayaamaan huippujen tyyppien kanssa joista tulee hyviä kavereita jos niin vain tahtoo.

Desucon ja Tracon onnistuivat välttämään katastrofit cosplayn osalta, vaikka Desussa valomiehet menivät "lol ei myö tiijetä" ja Traconissa cosplay-kisa oli kaaos. Kaikilla oli peruskivaa ja risut on jaettu. Ei ehkä ollut eeppisin conikesä iinä, mutta aina ei voi olla supermegaparasta.

Henkilökohtaisesti kyllä muistelen tältä kesältä suurimmalla lämmöllä ANextia mutta se on ehkä ymmärrettävää.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, hyvää yötä.

2 kommenttia:

  1. Kiitoksia raporteista, allekirjoittanutta on jo pitkään himottanut lähteä johonkin ulkomaan coniin mutta aina se on kaatunut johonkin. Ihan hyvä siis tietää, ettei ruoho aina olekaan niin paljon vihreämpää aidan toisella puolella, vaikka kokemus se olisi kieltämättä silti.

    Jos muuten et pistä pahaksesi, niin saanko udella mistä/miten nuo Thagen propit on tehty? Onko tuo kirja ihan kirja vai jonkin sortin kansio?

    VastaaPoista
  2. Itseasiassa Thagen propeista on tulossa postaus jahka tältä kuumuudelta jaksan kirjoittaa ja saan kuvat kaiveltua koneen uumenista.
    Kirja on ihan oikea kirja, alusta asti tehty itse. Arttu sattuu olemaan alan ammattilainen niin pistin sen neuvomaan miten kirjoja sidotaan.

    VastaaPoista